Talep arz dengesinin en çok bozulduğu sektör yazılım sektörü olduğunu düşünüyorum. Her teknolojik inovasyonda olduğu gibi AI konusununda pozitif ve negatif yönleri var fakat tüketim hızının çok ileri bir seviyesinde olduğumuz için günümüz insanlarının bende dahil elimizdeki teknolojileri kullanarak alışkanlıklarımızı iyice değiştirdik. Her şey hemen olsun kafasında belli bir süre sonra jetgillere dönmeye gidiyor. Bir gün böyle bir teknolojinin geleceği öngörülüyordu ama bu kadar hızlı geliştirileceği bence görülmüyordu. Bu hıza yetişemediğimiz için ön göremiyoruz bu da bizi tedirgin ediyor ( geliştirici olarak düşünüyorum )
2 months ago
| 1
Çağa uyum sağlayanlar illaki daha öne çıkacaktır. Burada çok farklı konular da devreye giriyor. İnsanın yer yüzüne indiriliş süreci ve burasının bir imtihan arenası olması gibi... ki her fırsatta dile getirmeye çalıştığım bir örnek var, Abdullah Çiftçi, 1-2 yıl önce ki yayınlarından birinde, Microsoft ta yönetici pozisyon unda çalışan bir Türk arkadaşının, tası tarağı toplayıp memleketine geldiğinden bahsetmişti. Sebebini sorduğunda adamın verdiği cevap, Bunların hiç iyi niyeti yok, çok acayip projeler üzerinde çalışıyorlar, bu yüzden kendi kendine yeten bir yaşam kurmak için geldim demiş. Bunu herkesin aklının bir köşesinde tutması gerekiyor
2 months ago | 1
Verimliliği artıracaktır tabiki ama iş olanaklarını da etkileyebilir. Bu araçları ve AI modellerini kullanmayı bilen, agent geliştirebilen developerlar ön plana çıkabilir.
2 months ago | 1
Verimliliği arttıracağını bunun daha fazla iş fikrinin hayata geçişine neden olacağını ve yazılımcıya ihtiyacın daha da artacağını düşünüyorum.
2 months ago | 2
Burak Selim Senyurt
Bu soru daha çok yazılım geliştiriciler içindir !
Kod anlama, yorumlama, hata ayıklama ve hatta sıfırdan üretme konusunda Gen AI araçlarında son yıllarda yaşanan önemli gelişmeler var. Hemen her AI aracına bu ve daha fazlasını yaptırmak mümkün. ChatGpt, Cursor, AWS Bedrock, Claude, Grok, Tabnine, Copilot an itibariyle internet taramasından yakaladığım, bu işi yapabilecek platformlardan sadece birkaçı. Kimisi sadece kodlama alanına özel eğitilmiş modellerle birlikte karşımıza çıkıyor. Kod asistanları kullandığımız program geliştirme arabirimlerinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumda.
Tüm bu gelişmeler yakın gelecekte yazılımcı/programcı yetkinliklerinin farklılaşacağını ve belki de yazılım ekosisteminde yeni mesleki tanımlarının ortaya çıkacağını gösteriyor.
Bu gelişmeler hakkında siz ne düşünüyorsunuz?
2 months ago | [YT] | 0